telefoon icoontje 0515 - 333432

kamstra blauw

Tips voor het aanleggen van een terras of pad

Als u zelf een terras of pad aanlegt, wilt u natuurlijk dat uw bestrating er de komende jaren mooi bij ligt. Hieronder staan een aantal praktische tips om u te helpen.

Eerst ontwerpen

Maak van te voren een goed ontwerp en teken dit op schaal uit. Door dit van te voren te doen weet u de juiste maten. Vergeet hierbij vooral niet plaatsen zoals deuren, regenpijpen en afvoerputjes aan te geven zodat u daar rekening mee kan houden als u gaat beginnen met het aanleggen van uw terras of pad.

Minimale afmetingen

Denk bij het ontwerpen goed na over de afmetingen die uw terras, pad, oprit of parkeerplaats moet hebben. Veel projecten hebben een minimale afmeting. Voor een terras heeft u zeker 3x4 meter nodig. Als u ook een speelruimte wilt voor uw kinderen wordt dit al snel een grotere afmeting. Een oprit is minimaal 3 meter breed en een pad is ongeveer 90 cm breed.

Tips aanleg terras Kamstra                                                                                    Tips aanleg pand en terras Kamstra                                                                            Kamstra tips aanleg terras en pand

Het zandbed

Het zandbed onder de tegels moet minimaal 10 a 15 cm dik zijn. Bij slappe een ondergrond, zoals klei, is een zandbed van 20 cm aan te raden. Op plaatsen die zwaar worden belast is een bodem van 50 cm aan te raden. Een goed voorbeeld hiervan is een oprit.

Leg het zandbed in verband met de afwatering "op afschot", laat hierbij het afschot van de woning aflopen (wanneer dit mogelijk is). Het zandbed moet ongeveer een centimeter per meter aflopen. Vooral bij klinkerbestrating kan het handig zijn om de stabiliteit van de ondergrond te verhogen. Strooi daarvoor een laagje droog cement over de ondergrond uit. Hark vervolgens het cement enkele centimeters diep door het zandbed en stamp het zandbed aan. Gebruik hiervoor geen water, want dan wordt het cement al hard voordat u de bestrating heeft verwerkt. Vervolgens kunt u het zand afreien met een rechte lat. Houdt hierbij altijd ook 1 cm klik aan, omdat de bestrating +- 1 cm hoger komt te liggen als de kantopsluiting.

Straten

Leg de bestrating op het vlakke zandbed. Als het straatwerk volledig klaar maakt u dit af door met een trilplaat af te trillen. Denk er om, tegels niet aftrillen met een trilplaat, maar in een goed verhard zandbed straten. Na het straten moet u het straatwerk goed invegen met zand. Herhaal dit enkele dagen voor een optimaal resultaat.

Kamstra tips aanleg terras of pad

Onderhoud

Om uw tegels te beschermen tegen oppervlaktevervuiling, moeten ze na het leggen worden verzadigd met een zuurvrije zeep. Door het verzadigen van het oppervlak vermijdt u na geruime tijd het intrekken van vuil en vlekken.

Gebruik in de winter nooit dooi zout. Dit tast de duurzaamheid en het uiterlijk van de tegels en stenen aan.

Reinig uw terras bij voorkeur niet met een hogedrukspuit. Een te hoge waterdruk zal het tegeloppervlak aantasten, waardoor fijn grind zichtbaar wordt.

Gratis straatmakers materiaal lenen

Voor het aanleggen van een pad of terras heeft u natuurlijk straatmakersmaterialen nodig. Wanneer u bestrating bij Kamstra Steenhandel koopt, kunt u gratis gebruik maken van onze trilplaat, stenenknipper en meer. Maak direct een afspraak, zodat wij u advies op maat kunnen geven.

Volg ons op Facebook

Facebook Kamstra Steenhandel

 

Blijf op de hoogte van speciale aanbiedingen, nieuw assortiment, handige tips en nog veel meer door ons hierboven te liken op Facebook.

 

Vind ons

Contactinformatie

Monsamabuorren 1
8844 KT Hinnaard

Tel: 06-26665465
E-mail: info@kamstrasteenhandel.nl

Sitemap

Openingstijden:

Maandag t/m zaterdagOp afspraak
ZondagGesloten

Bel of App voor een afspraak naar:
06-26665465